Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

II. subregionál 2009

Za OL9W:

OK2BDQ - Ivo, OK2DW - Tonda, OK2KW - Luděk, OK2MWR - Aleš, OK2PPP - Mirek, OK2PWR - Roman, OK2SBL - Josef, OK2UYU - Jarda, OK2VYG - Alex.

Nástroje:

Pásmo
 
TCVR + T-verter
PA
Ant
Power
144 MHz
  R2CW (IC706) GS35b PPA 4x6 2x10 2x2M5WL
2500 W
432 MHz
  FT847 GS35b 2x23 8x7 DK7ZB
800 W
1296 MHz
  IC706+HM by DB6NT   1,6m DISH
50 W
2320 MHz
  IC706+HM by DB6NT   1,6m DISH
6 W
3400 MHz
  FT847+HM by DB6NT   1,2m DISH
10 W
10368 MHz
  FT847+HM by DB6NT   0,85m Offset
1 W

Úvod.

Věříme, že letošní rok, 2009, bude opět přelomový. Přelomový v tom, že od konce roku 2005 možná pomalu, avšak v rámci možností stále pracujeme, vylepšujeme a budujeme. Tisíce hodin při konstrukcích nových anténních systémů, koncových stupňů, předzesilovačů, stožárů a všech těch serepetiček, bez kterých se to neobejde. Je až k nevíře jak narůstá hromada těchto věcí, když srovnám konfiguraci dříve standardní: jedna anténa, jeden TCVR, jeden PA a dnes již dosti často používaný systém TCVR a tří, někde i více směrů. Tento trend je dnes již zcela běžný v pásmu 144 MHz a úspěšně se prodírá na vyšší pásma. Nejde už jen o čas a nespočet hodin, ale také o investici nemalých finančních prostředků. Je to tak a pokud nechceme zůstat na nezajímavém konci výsledkové listiny, což nechceme, tak nezbývá než se snažit pro to udělat maximum. Rok 2005 považujeme také za přelomový. Tehdá jsme po všech událostech jednak rozhodli podle úsloví „moudřejší ustoupí“ dále nesoutěžit o do té doby naše jediné závodní QTH na Lysé Hoře s OL7Q, druhák jsme přišli o mikrovlny nad 13cm, protože mikrovlnaři OK2BFH a jeho brácha OK2BPR jsou již velcí kluci a rozhodli se dále být aktivní buď z domova (Eda BPR) nebo z bližší kóty (Jenda BFH z Velké Čantoryje JN99JQ), no a za třetí jsme jednohlasně určili další směr OL9W – stát se špičkovou VKV soutěžní kolektivní stanicí. Zůstali operátoři OK2MWR, OK2VYG, šéfkonstruktér a operátor OK2BDQ, počínaje A1 2005 přišel specialista na Italy OK2PWR, v této čtyřce jsme byli aktivní od 2m po 13cm. Nesmím pochopitelně zapomenout na našeho dalšího konstruktéra OK2SBL, vždy když něco nestíháme dodělat a moc to chceme, Josef je naše spolehlivá záchrana. A jen tak pro své potěšení přidá něco ze svého know-how a světlo světa spatří krabičky, které nás pak pomalinku vzdalují od konkurence.
V této sestavě jsme pak existovali do Polního dne 2007, abychom společně s tou závodnickou částí rožnovské OK2KRT začali soutěžit z Radhoště, operátorsky přenechali „KRŤákům“ náš HW na 23 a 13cm a doplnili 9cm a 3cm již zcela v režii OK2KRT, zejména Jardy OK2UYU a Luďka OK2KW. Máme všichni soutěživého ducha a pochopitelně chceme naše snažení konstruktérské a operátorské také vidět ve výsledcích a umístěních, a to pokud možno co nejvýše. No a rok 2009 by měl naši 4-letou snahu konečně stabilně zúročovat ve výsledcích.
Avšak jsme lidé omylní a ani technika ne vždy spolehlivá. Postavit a udržet celý ten současný cirkus v provozu celých 24 hodin je dosti náročná záležitost a někdy se prostě něco zkazí a to pak začíná teprve opravdový závod a to hlavně s časem. Zabalit to při prvním nezdaru nemáme ve zvyku. Vezeme na kopec většinou vše tzv. double. Nevím, kdo, ale vždy když balíme ten náš cirkus k výjezdu, ozývají se dotazy, kolik že vlastně by mohlo dalších stanic ten závod z našeho rezervního vybavení vcelku důstojně odzávodit. Letošní I. Subregionál jsme dopadli na Svatém Hostýně díky počasí a problémům na 144 Mhz s upravenou R2CW jako „hubkaři.“ Úprava R2CW se nepovedla a závod jsme museli odpískat. Počasí dokončilo zbytek a byli jsme rádi, že se nám díky sněhové nadílce a námraze podařilo dostat ve zdraví domů. Některá pásma jsme nepostavili vůbec, takže výsledek – totální výprask. Avšak stále věříme, že rok 2009 bude přelomový.

2. subregionál 2009.

144 MHz:
Nic jsme nechtěli nechat náhodě a spolu s taťkou OK2SBL jsme úpravy na R2CW přehodnotili a koncepčně upravili. Na měřácích i na poslech bylo vše ok. Takže 13W buzení pro budič s GI7b slibovalo dost výkonu pro buzení 3x GS35b tak, aby každá GS-ka dávala cca 1 KW. Na kótu jsme i vzhledem k svátku Práce plánovali výjezd již ve čtvrtek. Povedlo se. Jelikož jsme začali s výstavbou už v pátek ráno, zdálo se, že bude na vše dost času a vše se zvládne. Tak jsme prováděli i činnosti, na které normálně není čas. Úklid obytné Avie camping, naší Obludy, minimálně rok nebyl čas ani pozametat podlahu, revize magirusů, dotažení uvolněných koncových nástavců, které díky větru měly velikou vůli či odhalení vady, kdy nám jeden kousek nechce topořit do větší výšky, než asi 10m. Asi utržený lankový naviják. Rovněž dokončení druhého anténního systému na 432 Mhz, a to 8x 7el. DK7ZB (bližší popis čti dále) si vyžádalo více času, než jsme předpokládali. To se nám asi stalo osudným. Bohužel, cesta na Radhošť je dlouhá a hlavně kamenitá. Otřesy během cesty musely učinit své. Doladění celého řetězce v noci z pátku na sobotu proběhlo úspěšně, jen na propagační QSO a potvrzení, že vše je OK jsme ve tři ráno nenašli protistanici, hi.

14:03 – 14:13 UTC
Začátek závodu na dvoumetru vypadal normálně až do doby, kdy se objevila anonymní stanice upozorňující nás na rušení a požadující po nás velice vulgárním způsobem přerušení závodu. Po ní následovaly další, ty však již standartním, tedy slušným a hlavně konstruktivním způsobem, abychom mohli závadu blíže identifikovat. To již však bylo zle.
Kontrola všeho, zoufalá výměna napájecího zdroje k R2CW a pokračujeme v závodě.
14:54 – 15:30 UTC
Snad to bylo ono. Nebylo a za chvilku zase onen prostořeký hlas, který zapomněl na základní pravidla nejen při navazování QSO, kdy každé spojení má začít výměnou značek, ne? ale i slušného vychování, nás neotřele i přes neúspěšnou výzvu o koho se jedná, stále razantně žádá o okamžité přerušení vysílání. Snažíme se vysvětlit, že se problém před závodem nevyskytl, že se jej tedy snažíme vyřešit v závodě a žádáme o trochu trpělivosti. Odpověď zní: „před závodem jste měli času dost!“ Rezignujeme cokoli dále vysvětlovat a hledáme dál. Máme náhradní R2CW, které ale chybí zadní panel s PA a RX cestou. Kompletuji tak, že kombinuji náhradní se zadním panelem původní R2CW. Dává sice menší výkon a to jen 10W ale budiž. Hlavně ať už je rušení konec. Brácha OK2MWR to psychicky nezvládá a opouští své pracoviště. Nechápavě kroutí hlavou, kde se bere v lidech tolik neomalenosti, hrubosti a zla. Výměna R2CW, avšak po pár spojeních se písnička opakuje. A je vymalováno. To vše, co jsme tak pracně vyvezli a postavili, teď sbalíme a povezeme zpátky. Vzpomněl jsem na dávnou debatu s OK2DL, kdy mi popisoval, jak prováděl na různých zařízeních měření z hlediska čistoty signálu, a konstatoval, že oproti všeobecně známým problémům s TX částí IC706, praktická měření nevypadají vůbec špatně. Ta myšlenka mě vedla k snad k nejzoufalejšímu kroku, který jsem kdy udělal a to použít záložní IC706 (nic lepšího již na kopci nemáme) jako budič TX a R2CW jako RX část. Bylo rozhodnuto. Sice to trochu trvalo, ale povedlo se a pokračujeme v závodě.
17:29 – 23:57 UTC
Jsme limitovaní možností velmi nepraktického přelaďování, a po celý zbytek závodu je vyhlášen zákaz práce na CW. Kupodivu tentokrát již žádné připomínky k rušení nedostáváme. Spojení hezky přibývají a zdá se, že problém byl v TX řetězci u R2CW. Asi také byl, ale konec všemu špatnému ještě ne.
00:22 UTC
Roman OK2PWR mě upozorňuje na skutečnost, že to sice vysílá, ale PPA, počínaje budící GI7b nedává žádný výkon. A je to tady. Budič bere proud, ale nedává výkon, z anodového obvodu se line záhadná záře. Po rozebrání kapacitního trimru v anodovém obvodu u GI7b jsem zjistil propálenou teflonovou izolaci. To by člověk nevěřil. Zřejmě ostrá hrana jednoho z polepů a již dříve zmiňované otřesy při dopravě na kopec způsobily částečnou perforaci 0,3mm tlustého teflonu a následnou koronu, která způsobovala rušení. Přesně podle hesla: „když se s..e, tak vždy na jednu, avšak o to větší hromadu!
02:50 – 13:59 UTC
Proběhla poslední oprava, podle ohlasů úspěšná a do konce závodu se již nic dalšího nepodělalo. Samozřejmě, všem poškozeným se velice omlouváme za rušení, kterým jsme jim znepříjemňovali cca 7 hodin závodu. Teflon nahradím slídou. Pak již vše fungovalo tak, jak má. Škoda ztracených 8 hodin, kdy se nevysílalo, v opačném případě se dal očekávat útok na bednu.

432 MHz:
Na 70cm jsem otestoval nový systém 8x 7el se symetrickým napájením pomocí 75 Ohmového napájecího kabelu. Dovolím si říci, že jsme na západě slyšeli růst trávu. Vyzařovací diagram 43 stupňů a zisk 19 dBd nám dal náskok před konkurencí a výsledek o tom jasně hovoří. Výkon jedné GS35B jsem rozdělil na 2x 400W pro 8x 7el a 2x 23el a bylo hotovo. Zde se pracovalo po celých 24 hodin na CQ frekvencích 432.303, později 432.313 s občasným proladěním a vyzobáním toho, co bylo slyšet. Podle ohlasů dotázaných po celých 24 hodin signál bezproblémový. Na možné problémy s rušením na 432 MHz nás nikdo neupozornil ani jednou, pokud ano, tak anonymně, což však u nás zůstává vždy bez jakékoli odezvy, vzhledem k častému jevu, kdy na našem kmitočtu se ukájejí různí piskálci, bručílci a radílci. Nevím, proč se OK2POE neozval, jeho plamenné výlevy za klávesnicí na jeho internetových stránkách ho jen degradují na úroveň pokřikujících pubescentů bez znalostí, avšak myslících si opak a kritizujících všude všechno, protože máme přece svobodu a na internetu se každý může vyjádřit.

1296 a 2320 MHz:
Tato pásma si vzal tentokrát za svou doménu Tonda OK2DW s pomocí Mirka OK2PPP. Klukům se podařil velmi slušný výsledek, byť na těchto pásmech nedisponujeme konkurenceschopnými výkony ani velikostí parabol. Tonda preferuje CW, zde ji také bohatě uplatnil. Byla znát nezkušenost v práci z chatem ON4KST, avšak pracoviště bylo hned vedle sedmdesátky a naproti dvoumetru, vše v obytné AVII, takže spolupráce mnohdy probíhala takřka multilaterálně. Zde je základ v přesnosti směrování, vědět zda azimut na ovládání sedí či o kolik je posunut, jaký je skutečný kmitočet, vzhledem k používaným transvertorům. Kluci bojovali a výsledek je druhým hned za loňským MWC, když nepočítám UHFC 2007, kdy byly lepší condx. Congrats.

3400 a 10368 MHz:
Standart v podání Luďka 2PKD s asistencí Jardy 2UYU. V závěru závodu jedno spojení via RS na 3cm.

Na každém pracovišti se spojení zapisují do elektronického soutěžního deníku, používáme ke všeobecné spokojenosti VUSC od Ládi OK1DIX, tímto mu přejeme mnoho dalších nápadů, každý PC je provozován v Ethernet síti, tato je připojena k internetu via Wi-Fi, rychlost připojení do i-netu cca 2MBps, takže luxus, díky Luďkovi OK2PKD.
Ještě jednou se omlouváme všem, kterým jsme naším rušením působili problémy na dvoumetru, děkujeme za navázaná QSO a na slyšenou za necelý měsíc v MWC 2009.

VY 73
Ivo OK2BDQ, Alex OK2VYG

P.S: Během psaní tohoto článku se další anonymové z pásma sami a po svém vyjádřili k naší politováníhodné příhodě.
Lze tedy identifikovat, tím „rušeným prostořekým“ z pásma 144 MHz byl některý z členů OK2KYC. To, co jsme slyšeli na pásmu, je ve slušných rodinách nereprodukovatelné.
Chování jednoho člena OK2KYC, literární projev OK2POE, v obou případech nezvládnuté emoce, hrubost a vulgarita. To jste radioamatéři? Je mi Vás líto! Běžte se léčit! Opravdu si své mindráky netahejte na kopec! Nikdo na ně není zvědav.

14. 5. 2009

http://www.ol9w.com
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr