Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

II. subregionál 2006

               
Grafy
Reporty

Použité železo:

Pásmo
 
TCVR
Ant
Power
144 MHz
  R2CW   10 el, 4x6el. DK7ZB
600 W
432 MHz
  FT847 předzesilovač 4x18el. by OK2ZZ
1000 W

Duben je měsíc zajímavý tím, že prvního, teda na Apríla, mívá vrchol Lysé Hory pořád ještě řádově třímetrovou sněhovou pokrývku, avšak třicátého byste obvykle již stopy po sněhu hledali marně. Každoroční vrtochy počasí tento stav zhruba o nějakých 14 dní směrem k březnu či naopak květnu poupraví, a tak směle můžu výjezd na kopec do nadmořské výšky okolo 1300 m v první květnový víkend, tedy v termínu 2. subregionálu, označit za dosti lákavou oblast zájmu sázkových kanceláří. Naše zkušenosti z let 2003, 2004 hovořily pro výjezd, rok 2005 proti. Že jsme nakonec zůstali dole však mělo zcela jiný důvod, přece si nenecháme kecat do našeho hobby rosničky. Ivo BDQ avizoval círka 90%-ní dokončenost dalšího, tedy druhého PA pro 144 Mhz, přepínání antén a dalších doplňujících serepetiček, a když mu dáme ještě sobotu k dobru, tak snad v neděli bychom mohli soustrojí 2 x antény 2 x PA testovat. Na Koňákov to Ivo má co by kamenem dohodil, rovněž tak ušetříme čas (a peníze) ke zprovoznění naší obytné AVIE, postavit druhý anténní systém 4 x 6 element v sobotu dopoledne neměl být celkem problém, vše ostatní je na místě prakticky v provozu od 1. subregionálu a dvou provozních aktivů.
Rozhodnuto - domluveno.
Naše ambice pro 2. subregionál tímto sice výrazně klesly, avšak čerstvé druhé místo na 432Mhz z 1. subregionálního závodu naopak motivaci výrazně pozvedly. V klidu a pohodě jsme se v sobotu dopoledne v sestavě BDQ,MWR,PWR,SBL a VYG sešli na Koňákově, postavili doplňující čtyřče 4 x 6el. pro dvoumetr, vyměnili nefunkční předzesilovač na sedmdesátku, a zprovoznili v síti kontestové deníky VUSC4WIN od Ládi OK1DIX na dvou noteboocích, třetí notebook samostatně s internetem pro monitoring DX clusteru a chatu ON4KST.
Na téma logovací software se zastavím. Závodní deník VUSC používáme co OL9W existuje, v letech předchozích ke 100% spokojenosti s DOSovskou verzí. Možnost vzájemné komunikace prostřednictvím počítačové sítě jsme mnohokrát ocenili hlavně ve vícepásmových závodech, chcete-li tzv. dohazovat spojení na vyšší pásma, tedy vzájemně obsloužit i čtyři, od sebe vzdálená pracoviště. Naše zkušenost od použití různých pojítek, ruček či interkomů hovoří ve prospěch PC sítě jednoznačně. Samozřejmě i další vymoženosti závodního software VUSC, od promyšleného rozvržení obrazovky po ovládání, a v neposlední řadě zvládnutí tohoto kontestlogu všemi našimi dosavadními operátory rozhodly o přechodu k verzi WIN. V březnovém a dubnovém kole Provozního aktivu jsme VUSC4WIN tuším verzi 6.06 opět k plné spokojenosti otestovali, a tak nic nenasvědčovalo možným problémům v samotném závodě, ale hlavně po závodě při ukládání dat (deníků). Změnou bylo pouze přeinstalování úplně poslední dostupnou verzí 6.08. To co se nám smutného přihodilo, popíšu dále, i přesto závěrem určitě všem váhajícím propojit počítače doporučuji. Nemusí to být zrovna VUSC, výběr je dostatečný, síť umí i vynikající Locator Jardy OK1DUO, dalšími namátkou třeba Tučňák (autor OK1ZIA) či slovinský VHFCTest4WIN od S52AA. Nejdůležitějším parametrem je zcela určitě ochrana dat, tedy zapsaných spojení. U DOSovské verze VUSC jsme za celou dobu o data nepřišli, výpadek sítě počítačové či napájecí, automatické spouštění různých rezidentů, plničů úloh, šetřičů obrazovky, vypínačů hard disků, monitorů a podobně či prostě chybná obsluha PC s následným zamrznutím a restartem vždy umožnilo data najít, načíst a znovu restaurovat. Až teď…
Ale zpátky k závodu. Cíle jsme vytýčili takto: dvojka 300 QSO a 90.000 bodů, sedmdesátka 150 QSO a 35.000 bodů, což by z kóty Koňákov byl rekordní výsledek. Za vhodného soupeře na 144 Mhz jsme virtuálně zvolili Rosťu OK2PVF, závodícího z blízké o půl kilometru vyšší Velké Čantoryje 935m.n.m., lokátor JN99JQ, který těch 300 spojení dělává již pravidelně. Vhodného abstraktního soka k sedmdesátce jsme v blízkosti nenašli, hi…
Zahájení závodu 50 minut po 14.00 UTC bylo způsobeno pomalou obsluhou v českotěšínské restauraci, ale tato ztráta se víceméně plánovala. Horší to již bylo po zapsání prvních spojení na obou pásmech, kdy zalogováním qso na sedmdesátce se přepsalo vyslané číslo spojení na dvoumetru ještě nedokončeného qso a jaksi samovolným uložením tohoto nedokončeného spojení. Když se to opakovalo potřetí, bylo zřejmé, že něco není v pořádku. Kontrolou všeho možného se nezjistilo nic, a tak následovalo rozpojení obou počítačů, a byl klid. Zdánlivý. Dalším oříškem byl šum vysoko přes 59 na pásmu 144 Mhz. Tento šum jsme registrovali již v provozních aktivech, avšak souvislost s namontovaným předzesilovačem naši technici (BDQ,SBL) odmítali, jako důvod uváděli blízkost nově namontovaných sítí WI-FI hned vedle antén na věži požární zbrojnice, tedy asi 3metry. Avšak po dokončených celých 29 spojeních po třetí hodině závodu bylo nutno hledat příčinu jinde. Byl to ten předzesilovač! Zde se projevila bolest ve formě instalace LNA bez možnosti vypnutí, jinak bylo vše jasné hned. Po této úpravě pro nás závod na dvojce prakticky začal. OK2PVF měl náskok už asi 80 spojení, takže bylo co dohánět. Další průběh se obešel bez nemilých překvapení, naopak překvapil narůstající počet DL (nakonec 114) a 2 SM. V noci se aktivita přenesla i do CW segmentu, což v posledních letech také nebývalo zvykem. Koňákov má jeden problém, a to totální zakrytí jižního směru masívem Beskyd, zdejší tisícovky jsou vzdáleny pouze 14 km, zabit je tak segment od 150 do 220 stupňů AZ. Výhoda naopak v jednoduchosti směrování antén. Čtyřče trvale západ, ani jsme ho nedali na rotátor, zbytek vykryla 10-ti elementová Yagi na věži zbrojnice s rotátorem. Cíl, tedy 300 QSO jsme splnili v neděli 09.36 UTC, druhá meta v podobě 100.000 bodů padla těsně před koncem. No a i Rostíka OK2PVF se podařilo skoro dohnat.
Sedmdesátka na tom byla podobně, že překonáme vytčenou hranici 35.000 bodů bylo jasné v neděli ráno, nakonec se podařilo zlomit i 155 spojení, bodů nakonec necelých 44.000. Jenže… Jaké bylo překvapení, když po standardním uložení a synchronizaci obou logů po opětovném síťovém propojení, kdy stále nic nesignalizovalo ztrátu dat, se po vygenerování deníků v logu ze sedmdesátky objevilo pouze celých 8 QSO??!! Mezitím však již oba deníky v obou PC byly zavřeny, opětovné načtení souboru s oběma logy již jen potvrdily de facto ztrátu 147 spojení ze sedmdesátky. Prohledání komplet obou notebooků vydalo již jen nevratně smutný verdikt. Pro nás skvělý výsledek nebude zúročen jistě pěkným umístěním, pokud nás na Moravanech v pásmu 70cm nenajdete, nezapomněli jsme, pouze není co poslat vyhodnocovateli!
Závěrem konstatuji, že závod to byl při průměrných podmínkách šíření zajímavý, opět se jako vždy něco dělo, tentokrát udeřilo ze strany, kde jsme to opravdu nečekali. Nekonalo se ani vyzkoušení 2 x PA, avšak už to opravdu moc nechce (cituji Ivoše). Všemi zúčastněnými operátory kvitována i druhá výhoda Koňákova, a to skoro žádné rušení blízkými stanicemi. Doufám, že v normě byl i náš signál. Dejte vědět, pokud ne.
Díky za navázána spojení a na slyšenou v PD (mikrovlny vynecháváme) 2006.

14. 5. 2006

Alex OK2VYG

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr