Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

I. subregionál 2006

               
Grafy
Reporty

Úvodní velký VKV závod sezóny 1.subregionál se v posledních letech pravidelně koná minimálně za asistence sněhových pluhů a silničních sypačů, a tak byť jen myšlenka víkendu na horách s rukou na telegrafním klíči je skoro žalovatelná. Rozuměj samozřejmě např. z QTH typu Lysá Hora v Beskydech. I když i tací jsou, jak bylo slyšet následně v závodě, uvidíme s jakým efektem, když pominu přirozenou radost z pohybu na čerstvém vzduchu a v nadmořské výšce přes 1300 m. Naše úvahy směřovaly jednohlasně směrem ke Koňákovu, našemu to stanovišti pro nevlídné počasí. Ivo OK2BDQ s tatíkem Josefem OK2SBL šli dokonce tak daleko, že s mottem: již dost bylo improvizací, věnovali velkou část svých mimopracovních aktivit nové konstrukci anténního příhradového stožárku s natáčením, kterýžto se pak v sobotu, tedy v den začátku závodu, nainstaloval na ochoz hasičské zbrojnice přivařením, tedy natrvalo. K tomu připravit a pověsit antény, doplněné o další překvapení v podobě anténních předzesilovačů, následně prověřit třetí novinku, a to číslicovou indikaci natočení antény k rotátoru známé značky SEVER a nakonec zdánlivě rutinně vše pro provoz na 144 a 432 Mhz tzv. zadrátovat a mohlo se přesně v 18.00 UTC začít. Ostatní komponenty jsou již stabilní naší výbavou, takže:

Pásmo
 
TCVR
Ant
Power
144 MHz
  R2CW předzesilovač 10 el. by OK2ZZ
600 W
432 MHz
  FT847 předzesilovač 4x18 el. by OK2ZZ
1000 W

Zahájil Roman PWR s Alešem MWR, podpora anténích předzesilovačů se jevila velice příznivě, nízká míra rušení ostatních okolních stanic únosná, snad jen SN9D z blízkého JN99HW a kluci z OK2KYC jasně kvalitou svého signálu dávali ostatním ve známost, že na to své železo přes zimu ani nešáhli. Začátek vypadal podle udělaných stanic spíše na SP9 contest, ale občas přišel i nějaký ten OK1 a DL, takže pochybnosti o naší účasti v nesprávném závodě byly liché. Když jsme kolem 22.00 UTC provedli předběžné vynásobení dvěma, abychom určili jak by to asi mohlo v neděli kolem 14.00 vypadat, padla i otázka, zdali jsme tento závod neměli radši pojmout více společenštěji, ale následující sled událostí, respektive zlepšení podmínek šíření přinesl neočekávaný konečný stav alespoň na 70cm. Dvojka se moc nevymkla naším stabilním výsledkům z Koňákova. A tak s průměrným skóre cca 60.000 bodů na 144 Mhz, avšak krásnými něco kolem 31.000 na 432 Mhz úvodní snažení skončilo.

Balit prakticky nebylo co. Anténní soustava zůstává, kabeláž taky. Tím se předpokládá naše aktivita i v Provozních aktivech, možnost zkoušet a ladit je samozřejmě lákavá a vždy přínosná. A tak díky všem za navázaná spojení a na slyšenou ve II. subregionále v květnu snad již z naší obvyklé Lysé Hory.

12. 3. 2006

Alex OK2VYG

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr