Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

VHF contest 2005

               
Grafy
Reporty

Operátoři:
Alex OK2VYG, Aleš OK2MWR a Ivo OK2BDQ.

Zařízení:

Pásmo
 
TCVR
T-verter
Ant
Power
144 MHz
  R2CW 2x14,4x6el
800 W

Nečekaným odchodem Josefa OK2BLE jsme dočasně přišli o zázemí na Lysé Hoře a tak než se opět podaří na této kótě vytvořit alespoň srovnatelné podmínky pro naše hobby, hlavně opětovně vyřídit patřičné dokumenty pro pobyt v CHKO, řešili jsme víceméně odkud absolvovat letošní VHF Den rekordů. Po zralé úvaze, a víceméně díky vstřícnosti Rudy OK2ZZ, nakonec padlo rozhodnutí odjet závod z Karasína na Českomoravské vrchovině, ze čtverce JN89DN.
Jednopásmový VKV závod je vždy, myslím, že kdo každoročně udržuje v provozuschopném stavu dvě a více pásem bude souhlasit, jakýmsi svátkem klidu. Navíc v našem případě, kdy jsme veškeré jarní úsilí věnovali realizaci druhého anténního systému, a více méně jej již vyzkoušeli v PD, se jednalo o zdánlivou rutinní záležitost. Cíl jsme si vytýčili vcelku reálný, překonat 700 QSO a 220000 bodů. Realita však bývá většinou jiná a tak z předpokládaného pohodového závodu se stala docela pěkná makačka.
Na kopec jsme dorazili v pátek odpoledne, po zabydlení se podařilo vztyčit na místní stožárek jednu krátkou yagi víceméně z důvodu monitoringu zlepšených podmínek šíření, a ještě než se setmělo, proběhla kontrola, co všechno se podařilo zapomenout doma. Překvapivě nic důležitého, přesně vůbec nic, a tak tradičně lahvinka, probrat celosvětovou politickou situaci, kdo kde strávil dovolenou apod. Ivo OK2BDQ se bavil průzkumem zapojení předzesilovačů a přepínání antén, jež nám připravil Martin OK2EZ, některé jeho komentáře sice nelze bez cenzury popsat, ale provedl změny v zapojení, které pokládal za důležité, nic nenasvědčovalo možným budoucím problémům. Od rána jsme s Alešem coby ti elektrotechnicky impotentní, avšak již skoro profesionálové ve stavbě vysokých anténních stožárů ( však se oba stavařinou živíme ) připravili stožáry s anténami, po zakabelování vše stálo, takže zbývalo připravit computer a pracoviště, a v klidu vyčkat začátku závodu.
Předem upozorňuji, že celou sobotu dopoledne jsme věnovali důkladnému proměření a úpravám sestavy přepínání dvou anténních systémů s předzesilovači, a vše po provedených úpravách fungovalo!!!
První problémy nastaly po změření PSV u Parabeamů. Antény dolů, prohlédnout, připájet ulomený kontakt u dipólu, antény nahoru, změřit, vše OK, skoro vzápětí další problém při zkoušení přepínání RX-TX. U jednoho systému relé spíná řádově při každém pátém sepnutí PTT - takže nefunguje. Antény dolů, vyměnit relé, antény nahoru, zkoušet. Vše OK. Další problém nastal při zkoušce příjmu s a bez předzesilovačů. Efekt zcela opačný, s předzesilovačem signál slabší než bez. U obou antén. Čas však v takových situacích utíká velmi rychle. Antény dolů, tentokrát obě, demontovat krabičky s předzesilovači, vymyslet redukce pro přímé připojení, v jednom případě se použilo relé, ve druhém se našla kabelová propojka. Antény nahoru, to už mezitím závod začal, s 35-ti minutovou ztrátou začínáme také, zatím do jedné antény, avšak ještě vymyslet přepínání antén do dvou směrů a připojení druhého, menšího 100W PA. Mezitím Aleš upozorňuje OK5Z na jejich rušení, přidává se OL2R a upozorňuje Aleše na naše rušení. Ivo již mezitím předělává ovládací skříňku, já zde sloužím jako svěrák, nosič, přinašeč a odnašeč. Výměna tcvr R2CW nepřináší efekt, výměna zdroje k tranzistorovému 100W PA zdánlivě mírné zlepšení, náš signál je v pořádku až v momentě, kdy umístíme impulsní zdroj od notebooku na zcela opačnou stranu místnosti, co nejdál od zdrojů k PA (ještě jeden tranzistorový s napájením 24V slouží jako budič k PA s GS35). To vše stálo další hodinu, po kterou jsme byli QRT. I u OK5Z dochází k výraznému zlepšení signálu, poslední manévry nastávají při připojování dalšího PA do systému, cca 20 minut QRT a tak poté, kdy se vše jeví v pořádku, nerušíme a nás nikdo neruší, de facto začíná u OL9W závod.
K závodu samotnému: Podmínky šíření průměrné, mohli jsme jen tiše závidět klukům z Krušných hor či z Ještědu, pro nás druhý závod s "více" anténními systémy, i když pouze jeden s QRO, takže po natočení výkonově tlustšího i šňůra stanic z I (celkem 31), YU, S5, HG. Standartně QRO na západ, celkem 166 DL je slušné, i když v tomto směru je cca 15 km od nás masív hor ještě o cca 100m vyšší. Střídáme pravidelně s Alešem, Ivo sbírá síly po tvrdé práci, a přidává se v neděli. Závod končíme sice s nepřekonanými cíli, avšak stále solidními 635 QSO a něco přes 196k bodů. Zatím je 200.000 bodů pro nás magické číslo. I tak však cítíme uspokojení.
Závěrem malé zamyšlení nad již skoro ukončenou sezonou a cíle do budoucna:
Balíme pomalu, skoro za tmy vyrážíme k domovu. Cestou řešíme co a jak dál. Úkol č. 1 je jasný. Důstojně ukončit sezónu v MČR, takže zorganizovat účast v UHF contestu s co největším počtem pásem. To bude celkem oříšek, Jenda OK2BFH signalizuje již nyní ukončení contestových aktivit, Eda OK2BPR ještě není rozhodnut. Pepík OK2SBL je na dovolené, jeho názor zatím nevím. Není se co divit, vždyť chlapci již nejsou žádní mladíci, dohromady jim jde již na 200 let. Ať již dopadne UHF contest pro nás jakkoli, mohu konstatovat, že ve stále rostoucí konkurenci stanic, je solidní umístění v celkovém hodnocení MČR pěkná zabíračka, zvláště pro ty, jež svá vysílací stanoviště musí před závodem komplet nebo z větší části postavit a po závodě opět složit. Každý transport zařízení nese sebou potenciální problémy. Mít čas a možnost vše předem na kótě v contest konfiguraci vyzkoušet a zkontrolovat je nutnost. Jakékoli podcenění se skoro se stoprocentní jistotou krutě vymstí v závodě. A při dnešní konkurenci stanic v OK jakékoli zakolísání v závodě je propad ve výsledcích.
Pro OL9W bude příští sezóna určitě zdánlivě "odpočinková". Předpokládám, že udržet aktivních 8 pásem se nepodaří. Do závodů půjdeme podle hesla není důležité se na daném pásmu zúčastnit, ale udělat maximum pro vítězství. Důraz bude na 144 a 432 Mhz. Před dokončením je budič s GI7 a druhý QRO PA s 2xGS31 pro 144 Mhz. Sedmdesátka také hraje dobře. Druhý anténní systém již existuje. Práci dá aklimatizace v nových podmínkách na Lysé Hoře, jako reálné se však jeví stabilní instalace antén, což bude obrovské plus. Takže s tímto výhledem povídání o VHF Dni rekordů končím.

Díky všem za QSO a naslyšenou v UHF contestu 2005.

11. 9. 2005

Alex OK2VYG

 

http://www.ol9w.com
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004,2005
E-mail: webmajstr