Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

I. subregionál 2005

               
Grafy
Reporty

Sezóna 2005 tedy zahájena. Zima utekla jako voda, plánované vylepšení se zatím nekoná, alespoň v 1. subregionálu co se týče změn v HW i SW celkem nic zásadně nového. Hlavní technik Ivo OK2BDQ stále rozlétaný po OK a OM díky svému náročnému zaměstnání, Jenda OK2BFH a Eda OK2BPR začínají v rámci OL9W fungovat až od května, možná ještě později, Josef OK2BLE má na Lysé Hoře coby správce lyžařské chaty práce více než dost prohazovat vchod ( hlásí, že do chaty chodí tunelem, a každý den ho dělá znovu...), já (OK2VYG) s Alešem OK2MWR jsme spíš operátoři než konstruktéři, a tak jen Josef OK2SBL vytahuje o krabičku více, takže na 23 a 13 cm je indikace výstupního výkonu. A tak jsme pouze vzpomínali, jak jsme to vlastně loni na Koňákově všechno zkonfigurovali, abychom letos celkem jednoduše všechno de facto zopakovali. Při tom vzpomínání se jako velké mínus více hlasy pomlouvalo natáčení antény ( pomocí lehoučkého rotátoru Hirschmann ) a tak jsme s Ivošem vymysleli, já dodal, Ivoš doplnil chybějící prvky nového stožárku (trubky) s natáčením. Povedlo se asi tak napůl. Instalace antén, zvedání, upevnění k ochozu to všechno šlo velmi hladce, avšak samotná indikace natáčení ( YAESU G-800S ) byla nějaká divná. Kontrolou kabeláže se nezjistil žádný problém, a tak jsme celých 24 hodin trpěli jakýmsi divným zpožděním reakce indikace. Celkem jsme to však nijak neprožívali, žít se s tím vcelku dalo, a nebyla moc chuť do těch japonských krabiček vrtat. A tak cca od 10.00 dopoledne do 14.00 našeho zimního času jsme dali všechno dokupy, a tak nakonec to vypadalo asi takhle:

Pásmo
 
TCVR
T-verter
Ant
Power
144 MHz
  R2CW   14 el. Parabeam
600 W
432 MHz
  FT847   18 el. by OK2ZZ
750 W
1296 MHz
  IC706 DB6NT 1,6m DISH
10 W
2320 MHz
  IC706 DB6NT 1,6m DISH
10 W

Ještě však než závod začal jsme v Těšínské restauraci u Rozvoje doplnili kalorie, probrali taktiku a cca ve 14.40 UTC slavnostně odstartovali novou soutěžní sezónu na VKV.

Samotný závod probíhal již celkem zcela normálně. Bylo "cítit" nedostatek stanic, pochopitelně díky klimatickým podmínkám, které určitě nedovolili mnoha závodníkům absolvovat závod z obvyklých kót. A tak jsme se kromě dlouhodobě zkoušených a vyzkoušených, většinou tekutých motivačních činitelů, hecovali i nabízenou šancí udělat i "z doliny" solidní výsledek. Zdánlivý klídek na 70-ce vyburcoval Ivoše, aby zajel a přivezl lineár na 70cm, a tak zhruba s 15-ti násobkem základního výstupního výkonu FT847 se "zábava" protáhla do brzkých ranních hodin. Času mezi 6.00-8.00 v neděli ráno jsme využili opět k doplnění potřebných cukrů, tuků a bílkovin, tentokráte přímo v nádražní restauraci železniční stanice Český Těšín, neb to bylo jediné stravovací zařízení otevřené v tuhle ranní dobu. Po návratu, po gulášku s kofolou se to opět pěkně rozdýchalo i na pásmech a tak jsme se skutečně bavili až do konce. Poslední dvě hodiny závodu se tak nějak asi trošku zlepšily podmínky na západ, a tak skóre i průměry hezky stoupaly.

Sbaleno jsme měli do hodiny, domov nás vítal tedy ještě za světla. Závěr se srovnáním s loňským rokem: podmínky šíření horší než loni, výsledek na dvojce horší, na sedmdesátce výrazně lepší, 23cm cosi horší, 13cm cosi lepší. 13ka těší hodně, protože to vypadá na 1. místo v OK, a sedmdesátka je skoro taky na medaili. Děkujeme všem stanicím za navázaná spojení, konkurenci gratulujeme k výsledkům, hlavně klukům z OK2KJT to hodně dobře šlape. To znamená, že motivace nám ani letos asi chybět nebude. Doufám také, že jsme nikomu nezpůsobili našimi signály žádné trauma.
Na slyšenou ve II. subregionále v květnu snad již z naší obvyklé Lysé Hory.

29. 3. 2005

Alex OK2VYG

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr