Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

Mikrovlnný závod 2004

     
Grafy
Reporty

Letošní Mikrovlnný závod měl pro OL9W vlastně trošku nostalgický nádech. Tento závod byl posledním z těch velkých, kterého se ještě nezúčastnil. Na Lysou Horu jsme dojeli vlastně již tradičně jako obyvatelé obytné Avie, zvané nevím proč Obluda. Při myšlence, že to co všechno a kdo všechno se do ní vejde, bychom tahali na zádech... Na samotném vrcholu jsme byli nezvykle až v sobotu po poledni a v notně prořídlé sestavě, t.j. pouze Ivo OK2BDQ, Aleš OK2MWR a Alex OK2VYG. Skoro jako bych zapomněl na Edu OK2BPR, ten však stále a nahlas hlásá, že s náma nic nemá. To prakticky znamená, že pokaždé už týden před každým závodem se dotazuje, kdy a v kolik pro něj v den D přijedu. Já ho odvezu aniž vlastně o něm a jeho skromné výbavě, t.j. dvě paraboly, malinký desetikilový stativ a pět až sedm tašek transceiverů, transvertorů, součástek, pájky a další konstruktérský nepostradatelný vercajk, samozřejmě něco na hlad a žízeň, vůbec tuším, že mám v autě. Na kopci se vlastně divím, kde se tu chlapec vzal. Tak to nějak do neděle pospolu všichni přežijeme, a zase o něm vím vlastně až v Orlové, kde má stálé QTH... Josef OK2SBL a Josef OK2BLE měli důležité rodinné povinnosti, tož tentokrát také mimo hru, a nakonec vzhledem k tomu, že konstruktérské ambice Jendy OK2BFH na obměnu transvertorů a antén na 6 a 3 cm zbrzdil vážný úraz, ( ale už se z toho celkem rychle vetí, tak snad o PD2004? ), tak to nakonec vypadalo po vybalení "muničáku" takto:

Na kopci vše postaru. Zaparkujeme tradičně, samozřejmě díky obdivuhodné a již neskutečně dlouho trvající ochotě kluků z "meteorky", v jejich výzkumné a měřící zahradě. Za plotem u trianguláku již "rozbaleni" OL7Q, takže ke všem negativním vlivům, jako zima a tma hlavně v noci, trvalý déšť celých 24 hodin závodu i v botách, hlad, žízeň a hlavně to odloučení od rodin, jsme připsali ještě vf rušení ze vzdálenosti círka 20-ti metrů na 23 a 3cm, a rovněž tradičně, i když tady není žádná souvislost se vzájemnou vzdáleností antén, 20 metrů či 20 kilometrů zde hrají pramalou roli, totální absenci byť elementární slušnosti stran práce na pásmech, jedno kterém. Učitele i jejich ( spíš jeho ) žáky netřeba jmenovat, znalí ví. Krátce jsme opět vzpomenuli a v duchu zatleskali, co to za zázrak, že už neplatí "Regulativ pro přidělování kót", a nebude již žádné profláklé "jejich přihláška přišla o dvě hodiny dříve", či "jsem ještě neměl výsledky ze závodu" - už si asi nevzpomeneš Stando, viď? Ale konec špatným vzpomínkám, 14.00 UTC se blíží...

Začátek závodu potvrdil naše očekávání. VF signály OL7Q jak na 23 tak i 3cm spolehlivě přivíraly vstupy obou našich zařízení, zvlášťě, když pohledem z okna vidíme, jak velmi často a s geometrickou přesností míří jejich antény na ty naše! Síly jsme tedy soustředili na 13-ku, v domnění, že po počátečním RUN módu i naši konkurenti tak po dvou, třech hodinách přejdou do S&P a budeme moci pracovati na zbylých pásmech také. Ouha, nepřešli. Ještě chvíli jsme hledali možnosti, jak alespoň omezeně sbírat body na 23 a 3cm, natáčení antén či natáčení knoflíků na transceiverech netrvalo však dlouho. Po vysbírání všeho z 13-ky, jsme to zapíchli a šli s "lahví přátelství" povzbudit kolegy za plotem. Poseděli jsme, popili, jen tak okrajově popsali naše nicotné problémy s jejich rušením, pochválili jak to klukům hezky šlape a při odchodu obdrželi rovněž hřejivé a upřímné "tak ať Vám to přibývá, tedy na té 13-ce". No jezděte pak jinam, když zde, na Lysé Hoře zažíváme takovou, nebojím se to nazvat přímo, atmosféru Vánoc prakticky po celý rok. Tuším tak kolem 22.00 UTC, jsme definitivně zamkli krám, tedy Obludu, tedy obytnou Avii, kde byla pracoviště nainstalována, a přesunuli se na chatu, kde máme díky Josefovi OK2BLE zázemí, o jakém se v nadmořské výšce 1323 m může každému jen zdát. Zde nám Eda OK2BPR, kde se tu na Lysé vzal, radostně hlásil, že mu práce na 24Ghz přinesla opět QSO s OL2R, což nás povzbudilo, snad se nám v neděli podaří na tomto pásmu totéž. Hlásím dopředu - nepodařilo. Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž, jak praví přísloví.

Probouzíme se do nedělního rána, a po vydatném spánku, nepřetržitém dešti, horké kafe na stole, Edo dík, nezbytná hygiena a snídaně, a vzhůru na meteorku. Uvidíme, jaké změny nás čekají. Kupodivu RUN mód našich konkurentů nabral větších mezer mezi jednotlivými CQ, takže myšlenky na předčasný odjezd z kóty byly zahnány, pouze pravděpodobně odpálený vstup RX pro 23cm zase příliš velkému nadšení nedával průchod. 1296 Mhz tedy bylo definitivně ukončeno s nepříliš radostným skóre 20 QSO a cca 3.000 bodů prakticky ještě v sobotu ve 21.26 UTC. Nicméně Ivo OK2BDQ již navazoval spojení na 3 cm a vypadal spokojeně, takže jsme usedli, Aleš OK2MWR ke třináctce, Alex OK2VYG k ww conversu, a usilovnou pílí, nám vlastní jsme po celý zbývající nedělní čas alespoň na pásmu 2320 Mhz sice neudělali moc QSO, přesně 23, ale se skóre kolem 6.500 bodů vytvořili osobní rekord a myslím, že i rekord z Lysé Hory. Historici do mně!!! 7 x DL, 2 x S5, 2 x OE, 1 x SP, zbytek OK - hlavně ti Němci nádhera, průměr 286 km/QSO. ODX DL0GTH 559 km, a to jsme dokonce krátce slyšeli ještě DL0RTA z JO40BP, což hrozilo neuvěřitelnými 747km, avšak radost z tohoto možného spojení byla předčasná. Na 10368 Mhz se Ivovi skóre zastavilo na 23 QSO, což s nedokončenými cca 8-10 spojeními, která mu zcela nestydatě překazil zcela účelový "styl jízdy" operátorů OL7Q, však opět dává naději do budoucna. QSO na 24 Ghz se nekonalo, no není každý den posvícení, že?

Sbaleno bylo asi za hodinu a půl, a domů to nemáme vůbec daleko, zkratkou k Edovi OK2BPR je to zajížďka navíc asi pouze o 40 km, takže Česko hledá Superstar již bylo v přímém televizním přenosu na vlastní oči.

Tak to byla první reportáž OL9W z Lysé Hory v Beskydech, lokátoru JN99FN. Děkuji Všem stanicím za navázaná spojení, těším se na slyšenou v dalších závodech a děkuji také za velkou trpělivost, kterou někteří z Vás projevili, aby nám v deníku přibylo oběma stranám více důvodů k radosti. Vždyť přece to je ono, proč to děláme, že...

8. 6. 2004

Alex OK2VYG


http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr